A leghíresebb olasz szőlőültetvények

A leghíresebb olasz szőlőültetvények

Sok híres olasz szőlőbirtok létezik, de melyik a leghíresebb? Ebben a cikkben a leghíresebbekről fogunk beszélni.

Miután elolvasta ezt a cikket, el tudja majd dönteni, hogy érdemes-e meglátogatni valamelyiket vagy sem. Talán az is érdekelheti, hogy meglátogathat néhányat Olaszország legismertebb szőlőültetvényei közül.

Kezdjük a Bibi Graetz borászattal.

A pincészetnek több mint 25 éves szőlőültetvényei vannak. A talaj jellemzően márgában gazdag. A szőlő 100% Sangiovese Grosso, és 3 évig szlavóniai tölgyfahordóban, majd 6 hónapig palackban érlelik.

Egy másik nagyszerű borvidék az Emilia-Romagna, amely a Pó folyó és az Appenninek között elterülő kiterjedt terület. A vulkanikus talaj tökéletes az őshonos és nem őshonos szőlő termesztésére. Noto arról ismert, hogy őshonos és nem őshonos szőlőfajták kombinációjából kivételes borokat állít elő.

Szicília hosszú múltra tekint vissza a borkultúra terén.

Az utóbbi években a szicíliai borok nemzetközi elismertségre tettek szert. A sziget déli részén, Szirakúza tartományban találhatók a legnagyobb szőlőültetvények. A régió híres Nero d’Avola szőlőjét a Noto városában található Buoniviniben termesztik. Dél-Tirol pedig egy másik régió, amely egyedülálló hegyvidéki tájakkal és szőlőültetvényekkel rendelkezik. Szicília szőlőültetvényein Malvasia delle Lipari és Passito bor is készül. Bár Szicília számos szőlőültetvénnyel rendelkezik, ez a régió a szicíliai borkészítés hagyományairól ismert.

Egy másik híres szőlőbirtok a A Villa Matilde a Falerno.

A régióban Falerno fehér desszertbort is készítenek.  Bár ez a technika a huszadik század elejére gyakorlatilag feledésbe merült, egy nepáli ügyvéd és a Nápolyi Egyetem professzorai újraélesztették. Azon dolgoztak, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat, amelyek a legendás Falerno előállításáért felelősek.

A veronai Possessioni di Serego Alighieri szőlőültetvényen a költő, Dante Alighieri leszármazottai élnek. Ez a Valpolicella régió egyik szőlészeti mekkája. A pincészet az 1500-as évekre visszanyúló hagyományos borkészítési módszereket alkalmaz. A bort 100 napig érlelik hordóban, és minden kortyban érződik a lágy kerekség. Ha meg akarja ismerni az olasz bor történetét, itt a hely, ahová érdemes ellátogatnia.

rólam szöveg