Egyitomban: Tippek és hasznos információk egyiptomi utazáshoz

Tippek és hasznos információk egyiptomi utazáshoz

Egyiptomi utazást tervezel, és szükséged lenne néhány tippre az előkészületekhez?

Most az Utazzlastminute segítségével ellátunk néhány hasznos információval, hogy semmi ne zavarhassa meg a nyugalmadat az utazás során, és elkerülhesd az esetleges kellemetlenségeket úgy az egészségedet veszélyeztető tényezőkkel, mint az ott elfogadott viselkedési normákkal kapcsolatban!

Milyen védőoltásokra van szükség az egyiptomi utazás előtt?

Mielőtt Egyiptomba utazol, keresd fel az orvosodat, hogy biztos lehess benne, rendelkezel a szükséges védőoltásokkal. A tetanusz, diftéria, typhoid, hepatitis-A és veszettség elleni védőoltás erősen ajánlott.

Biztonságos Egyiptomban csapvizet inni?

Alapvetően igen, de mivel erősen klórozzák, nem ajánlott, mivel emésztési panaszokat okozhat. Palackozott ásványvizet tudsz venni a szállodákban és az éttermekben. Fogat mosni és zuhanyozni Egyiptomban csapvízzel kockázat nélkül lehet.

Milyenek az egyiptomi ételek?

Az egyiptomi konyha zamatos grillezett húsokkal, zöldségekkel és halakkal mindenkinek kínál valami finomságot. Hogy nyaralás közben elkerüljük a has-bajokat, érdemes néhány óvintézkedést tenni. A csapvíz használata miatt érdemes elkerülni a salátákat, kivéve, ha színvonalasabb étteremben vagy szállodában étkezünk. Minden étel, amit eszünk, forró legyen, hogy biztosak lehessünk benne, hogy megfelelően átfőtt. Kerüljük az olyan ételeket, melyeken látszik, hogy egy ideje már tárolják őket, nem frissek. Nyaralás előtt néhány héttel és nyaralás alatt is szedjünk probiotikumot a gyomorba esetlegesen bekerülő kórokozók ellen.

Az egyiptomi konyha nem különbözik a török, a szír vagy más közel-keleti ország konyhájától. Alapját a hüvelyesek adják, mint a fuul és a ta’amlyya, de a turisták találnak finom húsokat is salátákkal, rizzsel, zöldségekkel körítve. A humusz és más joghurt alapú mártogatósok friss pitával, schwarmával (hasonló a török döner kebabhoz), koftával (nyársra tűzött, fűszeres hús) és fiteerrel (egyfajta pizza), szintén népszerű ételek. Ebédre ne hagyjuk ki a koserit, a tészta, rizs, lencse, sült hagyma és csípős szósz keverékéből álló ételt. Nagyon finom és meglepően olcsó is. A kenyér alapvető eleme az egyiptomi konyhának, és minden étkezéshez megvan a megfelelő verziója. A vegetáriánusok is sokféle lehetőséget találhatnak, pl. töltött paprikát, grillezett padlizsánt, sült tököt, melyek a legnépszerűbb zöldségételek Egyiptomban.

Az egzotikus gyümölcsleveket frissen préselik mangóból, guavából és más szezonális gyümölcsökből. Mivel Egyiptom többnyire iszlám ország, alkoholt nem kínálnak, de a nemzetközi hotelláncok szállodáiban jól felszerelt bárok várják a vendégeket.

Kell-e borravalót adni Egyiptomban?

A backsheesh szó az, amit valószínűleg hallani fogunk Egyiptomban, mivel a borravaló ott a mindennapi élet természetes része. Mindenki, aki valamilyen szolgáltatást nyújt – pl. a pincér, a sofőr -, számít arra, hogy borravalót adsz neki, de kevésbé szokványos, hogy bizonyos turisztikai helyszíneken a biztonsági őrnek is illik adni. Összege általában a számla 10%-a, de a hotelben a szoba takarítását végző személyzetnek naponta 2 dollár, a taxisofőrnek 1 dollár, a hajó személyzetének pedig 4-5 dollár jár, amit aztán felosztanak egymás között. Mikor a borravalót adod, a pénzt hajtsd össze a kezedben és egy kézfogás formájában add át.

Szokás-e alkudozni Egyiptomban?

Alkudozás nélkül az egyiptomi piacokon és bazárokban elképzelhetetlen a kereskedelem. Az eladók azért mondanak magasabb árat, mert arra számítanak, hogy a vevő majd úgyis lealkudja, a végeredmény pedig egy olyan összeg lesz, ami mindkét fél számára megfelelő.

A lényeg, hogy alacsony árról kezd, majd innen haladj felfelé, de legyen egy meghatározott maximum a fejedben, amit ne lépj át. Jó ötlet, ha a szuvenírek árait olyan boltokban ellenőrzöd, ahol fix árakon árusítanak, így tudni fogod, hogy mihez viszonyíts.

Mit érdemes vásárolni Egyiptomban?

Egyiptom olyan, mint Aladdin barlangja. A kairói Khan al-Khalili bazár tele van szokatlan és hétköznapi tárgyakkal, de sok más, kisebb városban is kincseket rejtő bazárokat találunk.

Pamut ingeket, sárgarézből készült tárgyakat, bőrárut, mozaik lámpákat és tükröket, kézzel készült vízipipákat, márványból és alabástromból készült dísztárgyakat és természetesen papiruszt érdemes vennünk.

Biztonságos egyedülálló nőként Egyiptomba utazni?

A nőkhöz való hozzállás Egyiptomban más, mint a nyugati világban, ezért alaposan fontold meg, mielőtt egyedül elutazol. Hogy elkerüld a túlzott figyelmet, a legjobb, ha visszafogottan öltözöl, ami azt jelenti, hogy ruhákkal feded a felkarodat és a vállaidat, a lábaidat és a mellkasodat. A forró egyiptomi nap és a vágy, hogy szépen lebarnulva térj haza az utazásról, talán pont az ellenkezőjére csábítana, de ki kell mutatnod, hogy tisztelet a helyi kultúrát, ezért végy magadra több ruhát.

Mint a világ minden nagyvárosában, Kairóban sem tanácsos éjszaka egyedül sétálgatni. Ha akaratod ellenére felkelted a figyelmet, a legjobb, ha tartózkodó leszel, mivel minden barátságos gesztus felhívás lehet. Egyiptom ugyanakkor nem veszélyes hely a nők számára. Az egyiptomiak vendégszerető, barátságos és humoros emberek, akik igyekeznek pozitív benyomást tenni a külföldiekre. Azonban, ha időd legnagyobb részében egyedül leszel az utazás alatt, figyelj oda jobban, hogy hogyan jelensz meg.

Kultúra és etikett

Nem csak a nőknek kell arra figyelniük, hogyan öltözködnek az egyiptomi tartózkodás alatt. A férfiak számára is a legjobb választás, ha hosszú nadrágot viselnek, a vállaikat pedig eltakarják, akárcsak a helybeli férfiak. Sortot csak a tengerparti üdülőhelyeken elfogadott viselni, de nagyon sok turista erről az íratlan szabályról nem vesz tudomást. A mecsetekben férfiaknak és nőknek is teljesen el kell takarniuk a testüket, a fejen kendő viselése is ajánlott. Belépés előtt kötelező levetni a cipőt!

A fizikai érintkezés kerülendő Egyiptomban. Gyakori látvány, hogy férfiak öleléssel üdvözlik egymást, azonos neműek között ez elfogadott, de nő és férfi között nem. Különböző neműeknek tartózkodniuk kell az érintkezéstől, még a szerelmespárok is korlátozzák az ölelést a hálószobára.

Bazárokban, piacokon, üzletekben különböző ajánlatokkal halmozhatnak el, csak vegyél valamit. Ha nagyon tolakodónak érzed is az eladókat, a legjobb, ha udvariasan utasítod vissza az ajánlatukat, ezt megerősítheted, ha a jobb kezedet a szívedre teszed. Ez Egyiptomban az alázatosság és a hála kifejezése, így jelezhetjük, hogy udvariasan lemondunk minden ajánlatról.

Mivel Egyiptomban a bal kezet tisztátalannak tartják, ezzel veszik le a cipőjüket és ezzel törlik ki a feneküket a wc-n, ezért a bal kéz használatát kerüld a vacsoraasztalnál. Használd a jobb kezedet az evéshez, ajándék átadásához és elfogadásához, valamint a pénz átadásához is.

Ideális úti cél Egyiptom a családok számára?

Teljes mértékben! A lenyűgöző piramisok, templomok, sírkamrák a gyerekeket és a felnőtteket is elvarázsolják. Ha gyerekkel érkezel Egyiptomba, biztos lehetsz benne, hogy sok szellemi útravalóval és egy más kultúra megismerésének minden pozitív hatásával fogtok hazatérni. Egyiptomban nagyon sok izgalmas kalandban is részetek lehet, kezdve a tevegeléstől a Níluson való hajózásig, így az unalom kizárt! A Vörös-tenger partjain nagyon sok családbarát szálloda van játszótérrel, medencékkel és gyerekeknek szóló programokkal, amik a szülőknek is biztosítanak némi szabadidőt.

Mit lehet vámmentesen bevinni Egyiptomba?

18 éven felüliek vámmentesen vihetnek be az országba 200 cigarettát vagy 25 szivart vagy 200 g dohányt, valamint 1 liter alkoholos italt.

Mi a hivatalos fizetőeszköz Egyiptomban?

A hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font, aminek a váltópénze 100 piaszter. 5, 10, 20, 50, 100 és 200 egyiptomi fontos bankjegyek vannak forgalomban. Egyiptomban lehetőség van a különböző valuták váltására, ehhez találunk pénzváltó irodákat és minden nagyobb városban van ATM. Ajánlatos kisebb címleteket kérni, ha bankban váltunk pénzt, mert néha nehéz megkülönböztetni a kisebb címleteket a nagyobbaktól, könnyen összetéveszthetjük őket. Az állam által működtetett üzletekben és a legtöbb hotelben  kártyával is tudunk fizetni.

Mennyibe kerülnek a dolgok Egyiptomban?

Egyiptom árak tekintetében nagyon kedvező úti cél. Olyannyira, hogy 2015-ben a világ második legolcsóbb országának nyilvánították a külföldi turisták számára a hotelek, az adók és a vásárlóerő-paritás alapján. Egyiptom olcsó ország, főleg a Nyugatról érkező turisták számára. Étteremben egy étkezést megúszhatunk akár 10 dollárból is, de természetesen egy nívósabb helyen ennek akár a háromszorosát is elkérhetik. Egy üveg sör ára kb. 4 dollár – hotelekben természetesen ennél többe kerül -, egy üveg víz ára pedig 1,20 dollár körül van. Ha csoportos utazáson veszünk részt, amiben benne van a szállás, a városnézés, a reggeli és a szállítás díja is, napi 25-40 dollár költőpénzt számoljunk az ételre, italra, szuvenírekre.

Milyen típusú csatlakozóra lesz szükség Egyiptomban?

Az elektromos áram 220 V feszültségű, használhatjuk az itthon is szokásos csatlakozókat.

Sok helyen van wifi Egyiptomban?

Egyiptomban nagyon könnyű online maradni. A nagyobb városokban a legtöbb kávézóban és étteremben ingyenes a wifi. Minden 4 és 5 csillagos szállodában van internet hozzáférési lehetőség. A szállodák társalgóiban és sok hotelszobában is van ingyenes vagy plusz díjért használható wifi.

Milyen időzónában található Egyiptom?

A közép-európai időzónánál Egyiptomban 1 órával járnak előbbre.

Tömegközlekedés ünnepnapokon

Erre számíts Ramadánkor

Az iszlám vallás egyik legfőbb szabálya arra kötelezi a muszlimokat, hogy Ramadán hónapban böjtöljenek. Ebben a szent hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta akaratát Mohamed prófétának. Napkeltétől napnyugtáig a böjtölők tartózkodnak az evéstől, ivástól és dohányzástól. Vannak előnyei és hátrányai is annak, ha éppen ebben az időszakban utazunk Egyiptomba. A jó oldala, hogy ilyenkor az emberek napnyugta után kivonulnak az utcákra, énekelnek, kártyáznak, zenei és színi előadásokat tartanak, szórakoznak. Az üzletek újra kinyitnak, egyes hotelekben pedig különleges Ramadán-sátrakat állítanak fel, ahol ünnepi ételeket és italokat kínálnak a vendégeknek, előadásokkal szórakoztatják őket.

Hátulütője azonban, hogy ilyenkor a dolgok nem a szokott kerékvágásban mennek. A bankok és a hivatalok hamarabb bezárnak, néhány étterem egész hónapban ki sem nyit, napnyugta előtt 1 órával pedig minden út és utca tele lesz emberekkel, akik rohanásban vannak, hogy mindent meg tudjanak vásárolni és még hazaérjenek az Al Iftar, az esti étkezés idejére.

Ha Ramadán idején utazol, tudnod kell, hogy turistáskodással jóval kevesebb időt tölthetsz. Sok éttermet nyitva találsz, és ebédelni is tudsz, főleg az üdülőhelyeken, de nagyon rossz néven veszik, ha ilyenkor eszel, iszol vagy dohányzol nyilvános helyen.

Ilyenkor az öltözékkel is jóval körültekintőbbnek kell lenned. Sok nő, akik egyébként nem takarják el a fejüket, Ramadánkor megteszik ezt, és sokan lemondanak ilyenkor az olyan “hívságokról”, mint a parfüm vagy a smink.

A Ramadán pontos időpontja minden évben változik, és kb. 1 hónapig tart. Előre tájékozódj, hogy az utazásoddal egybeesik-e!

Milyen a vonatközlekedés Egyiptomban?

A hálófülkés vonatok a legmagasabb színvonalat képviselik Egyiptomban. A fülkékben két, friss ágyneművel megvetett emeletes ágy található. A kabinokban van mosdófülke, törölköző is, az ajtaját pedig zárni lehet. Minden kocsi végében található wc. A vonatokon étkezni is lehet, a vonat közepén lévő bárban hideg és meleg italokat szolgálnak fel, időnként alkoholt is.

Tippek és hasznos információk egyiptomi utazáshoz

rólam szöveg