Házassági vagyonjogi szerződés és végrehajtási kifogás

Házassági vagyonjogi szerződés és végrehajtási kifogás

Miért fontos a házassági vagyonjogi szerződés? Fedezd fel a jogi és anyagi előnyeit most!

Házassági vagyonjogi szerződés

A házassági vagyonjogi szerződés szerepe és jelentősége

A házassági vagyonjogi szerződés megkötése sokak számára a bizalmatlanság jeleként jelenik meg, pedig valójában az ésszerű gondolkodás és a jövőbeni védelem egyik legjobb eszköze lehet. Fő célja, hogy a házastársak előre rögzítsék vagyoni viszonyaikat és megvédjék magukat egy esetleges válás kellemetlen következményeitől. A szerződés lehetővé teszi, hogy a felek saját vagyonukat a házasság alatt is külön kezeljék és biztosítsák, hogy az továbbra is az ő tulajdonuk maradjon.

Mikor célszerű házassági vagyonjogi szerződést kötni?

Érdemes házassági vagyonjogi szerződést kötni, ha a házastársak vagyoni helyzete jelentősen eltérő, vagy ha egyikük kockázatos vállalkozási tevékenységet folytat. Ezzel a másik fél védelmet élvezhet az esetleges vállalkozási tartozásokkal szemben. A törvény számos esetben javasolja a házassági vagyonjogi szerződést, különösen akkor, ha a felek előre látható módon jelentős vagyoni mozgást várnak.

A szerződés formája és jogi háttere

Fontos megjegyezni, hogy a házassági vagyonjogi szerződés csak akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalják. Egyszerű magánokiratba foglalt szerződés nem érvényes, és annak rendelkezései később nem érvényesíthetőek. A szerződés megkötését követően be kell jegyezni a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába is.

A házassági vagyonjogi szerződés fajtái

A törvény kétféle vagyoni rendszert biztosít a házastársak számára:

  1. Közszerzeményi rendszer: Ebben a rendszerben az életközösség fennállása alatt szerzett vagyontárgyak külön maradnak, de az életközösség megszűnése után a felek követelhetik a másiktól a közszerzeményi vagyonszaporulat megosztását.
  2. Vagyonelkülönítési rendszer: Itt a házastársak autonómiája érvényesül. Nem keletkezik közös vagyon és elszámolási kötelezettség sem. Mindkét fél saját vagyonával rendelkezik, függetlenül attól, hogy azt a házasság előtt vagy alatt szerezte.

Betekintés a szerződésbe

Bárki, aki jogi érdekét valószínűsíti, betekinthet a házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartásába bármely közjegyzőnél. Azonban a szerződés tartalmának megismeréséhez már valamelyik szerződő fél írásbeli engedélye szükséges.

Végrehajtási kifogás

Mi az a végrehajtási kifogás?

A végrehajtási kifogás egy jogintézmény, amely lehetőséget biztosít az érintettek számára, hogy a végrehajtó intézkedései ellen fellépjenek. Nemcsak az adós, hanem a végrehajtást kérő fél is élhet ezzel a lehetőséggel, ha úgy véli, hogy a végrehajtó intézkedése jogszabálysértő vagy sérti jogos érdekét. Fontos megjegyezni, hogy ezt a kifogást a végrehajtó szabályainak lényeges megsértése esetén lehet benyújtani, amely érdemi hatással van az eljárásra.

Határidők és eljárás

A végrehajtási kifogás benyújtásának szigorú határidői vannak. Alapvetően a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon belül kell ezt megtenni. Ha akadályok merülnek fel, mint például kórházi kezelés, a határidő 3 hónapra is kitolódhat, de ezt igazolni kell. Az előterjesztést megfelelő formában kell megtenni, általában a végrehajtón keresztül a bíróság részére, mivel a végrehajtási kifogás közvetlen bírósági beadása hibás eljárás lehet.

Mit tehet a bíróság?

Amennyiben a bíróság megvizsgálja a végrehajtási kifogást és megalapozottnak találja, lehetősége van a végrehajtó intézkedésének megsemmisítésére és az új eljárás elrendelésére. Emellett szankciókat is alkalmazhat a végrehajtóra, például díjának csökkentését, ami a tartozás összegét is csökkenti az adós számára. A bírósági döntéssel szemben fellebbezés nyújtható be, amelyet már a törvényszék bírál el.

Jogi tanácsadás fontossága

A végrehajtási kifogás benyújtása összetett folyamat, amely alapos jogi ismereteket igényel. Az időben történő és pontos fellépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a jogorvoslat sikeres legyen. Az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda tapasztalt ügyvédei állnak rendelkezésre, hogy segítsenek eligazodni a végrehajtási eljárások bonyolult útvesztőjében és megvédjék ügyfeleik jogait. Az ilyen helyzetekben különösen fontos a határozott és időben történő fellépés, hogy az érintett fél számára kedvező eredményt érjenek el.